Autor: Natalia Baranowska, Aleksandra
Mizielińska, Daniel Mizieliński
Tytuł: Daj gryza
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Liczba stron: 112
Co jada się w Nigerii? Z czego poza pizzą i makaronem słyną Włochy? Skąd przywędrowały do nas ziemniaki i kukurydza? Na te i inne pytania odpowiadają Natalia Baranowska, Aleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński, zabierając nas w smakowitą podróż dookoła świata.
Daj gryza to pozycja, w której opisano kilka różnych państw z punktu widzenia ich kultury kulinarnej. Autorzy opowiadają o daniach, które są charakterystyczne dla danego kraju, lecz także pokazują, które z produktów się z nich wywodzą. Jest tu też miejsce na krótkie ciekawostki historyczne i przepisy kulinarne inspirowane opisywanym państwem.
Łącznie w pozycji pojawia się 26 krajów ze wszystkich kontynentów. Tekstu nie jest dużo, ładnie wkomponowano go natomiast w ilustracje. To one zresztą grają tu pierwsze skrzypce. Jest ich dużo, przyciągają wzrok, są ciekawe i kolorowe. Świetnie oddają klimat opisywanych państw.
Daj gryza jest książką skierowaną do młodych czytelników. Treść jest interesująca, pełna ciekawostek i nietrudna w lekturze. Forma graficzna pozycji jest atrakcyjna, chociaż chyba wolałabym, by książka była w mniejszym formacie, bo trudno trzyma się ją w ręku. Niemniej bardzo miło się ją czytało. Była interesująca i pouczająca, a przy okazji pokazała, jak bardzo świat kulinarny uzależniony jest od historii i kultury danego państwa.
Bardzo podoba mi się ta książka i jej tematyka, szkoda, że jest nieco nieporęczna.
OdpowiedzUsuńDobrze, że treść jest ciekawa i pełna treści. Bardzo lubię takie książki.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że choć książka skierowana do młodych czytelników, to i ja chętnie w nią zajrzę, dowiem się, jakie potrawy świata pozostały mi jeszcze do spróbowania. :)
OdpowiedzUsuńTaki format może być utrudnieniem, ale dobrze, że tematyka jest ciekawa.
OdpowiedzUsuńNie jestem młodym czytelnikiem, ale sama, z ogromną fascynacją, czytałabym tę książkę :)
OdpowiedzUsuń