Autor: dr Susan E. Brown, Larry Trivieri Jr
Tytuł oryginalny: The Acid-Alkaline Food Guide – second edition
Wydawnictwo: Vital
Liczba stron: 232
Zdrowa dieta
jest od wieków jedną z kluczowych zasad zdrowego życia. Pozwala utrzymać
kondycję, zdrowie i witalność. Jest też niezbędna do regeneracji, zwalczania
chorób czy odkwaszaniu organizmu. Dlatego ważne jest utrzymanie równowagi
kwasowo-zasadowej. W utrzymaniu tej równowagi biorą udział m.in. nerki czy
płuca. Konsekwencją zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są choroby jak niedoczynność
tarczycy czy osteoporoza. Towarzyszyć im mogą obniżenie odporności czy zmęczenie.
Przewodnik odkwaszania organizmu dr Susan E. Brown i Larry’ego Trivieri Jra to pozycja
dotycząca głośnego ostatnio tematu – zakwaszenia organizmu. Autorzy pokazują,
co może spowodować ten proces i czym on grozi. Mówią też o tym, że nie jest to
nowoczesny wymysł, lecz wiedza od dawna znana i przekazywana.
W książce
znajdziemy dwie części. Pierwsza z nich dotyczy teorii na temat równowagi kwasowo-zasadowej.
Pokazane są konsekwencje zaburzeń, sposoby na zbadanie pH, a także informacje o
tym, jak odczytywać i rozumieć tabele żywieniowe. Przedstawiono tu historię
badań, zainteresowań i odkryć związanych z równowagą kwasowo-zasadową. Autorzy zaprezentowali
też błędny w myśleniu o tym zjawisku.
Mimo że
twórcy powodują się tu na różnych badaczy, przywołują naukowe dowody, książka
nie jest naszpikowana specjalistycznymi informacjami. Są one zarysowane,
skrócone i precyzyjne. Treść związana z tą częścią zajmuje nieco ponad 80
stron. Nie jest to wiele, dlatego warto przez nie przebrnąć, by zrozumieć, o co
chodzi.
Druga część
książki to tabele. W pozycji umieszczono tabele produktów według kategorii. Są dokładne
– na przykład dział serów zawiera kilka najczęstszych gatunków, tak samo inne
kategorie. Do każdego produktu przypisano ciemną kratką jego właściwość. Tabele
są proste w obsłudze, dokładne i obszerne – to mocna strona tego poradnika.
Całości dopełniają
końcowe rozdziały – słowniczek, wyczerpująca bibliografia, informacje o
suplementach i testach do pomiaru pH oraz biografie autorów.
Przewodnik
jest interesujący głównie ze względu na temat, który porusza. Część informacyjna
jest krótka, ale treściwa. Mocną stroną tej pozycji jest to, że zawiera tak bogate
tabele. To może przyciągnąć część osób. Ogólnie jednak nie jest to książka dla
wszystkich. Na pewno spodoba się tym, którzy bardzo dbają o swoje zdrowie i
chcą dowiedzieć się czegoś więcej na temat odkwaszania. Przyda się też osobom,
które zwracają uwagę na to, co jedzą. Podsumowując: dla ciekawskich, bo inni raczej
po tę pozycję nie sięgną.
Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Studio Astropsychologii:
Na pewno dużo ciekawego dowiedziałabym się z tej książki. Zapisuję sobie ten tytuł.
OdpowiedzUsuńdość ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wiele osób będzie zainteresowanych, ale ja nie jestem fanką takich książek :) Wolę szybko znaleźć coś w Internecie niż czytać cały poradnik
OdpowiedzUsuń