Autor: Stuart Walton
Tytuł: Koktajle
Pełny tytuł: Koktajle. Ponad 600przepisów
Tytuł oryginalny: Complete guide to coctails and drinks
Wydawnictwo: Arkady
Liczba stron: 264
Stuart Walton jest autorem książki Koktajle. Wydana przez Arkady w 2014
roku pozycja zawiera ponad 600 przepisów na drinki z różnych alkoholi.
Już w starożytności wytwarzano
alkohol. Początkowo były to piwa i wina. Stosowano je do celów kulinarnych.
Potem zaczęto uważać je za środek doskonały do leczenia. Ciągłe udoskonalanie
sztuki destylacji pozwoliło na wytwarzanie nalewek. Potem przyszedł czas na
wódkę i likiery. Do najmocniejszych alkoholi należą dżin, wódka, rum, whisky,
tequila czy brandy. W rozdziale dotyczącym opisu alkoholi pojawiło się wiele
typów napojów, które są mniej lub bardziej znane. Także wina i szampany
znalazły tu swoje miejsce. Kilka stron zajmuje także opis likierów. Dodatkowo
zaprezentowano bezalkoholowe składniki koktajli. W książce znajdziemy też
rozdział o pracy barmana – niezbędnych mu sprzętach czy rodzajach kieliszków.
Autor nie zapomniał też o ozdobach. Kilka trików dotyczących ładnie
wyglądających drinków opisano w rozdziale „Techniki wykonania”. Poradnik zawiera
też informacje o tym, kim jest barman, jak przygotować przyjęcie z udziałem
alkoholu i jak wpływa on na zdrowie.
Książka ta jest nie tylko
podręcznikiem dotyczącym mieszania alkoholi. To kompendium wiedzy na temat
tego, jak wytwarzano alkohol, jak produkuje się go teraz, z czym łączyć dane
trunki, jak podawać drinki. Część teoretyczna jest ciekawa – zawiera wiele
przydatnych informacji, które pomogą w przygotowaniu dobrego koktajlu.
Część złożona z przypisów została
podzielona dość logicznie. Wystarczy szukać pomysłu na drinki, znając ich bazę.
Gdy mamy w domu dżin, otwieramy rozdział z nim związany i wiemy, że na jego
podstawie możemy przygotować m.in. Orange Blossom. Każdy drink został krótko
scharakteryzowany – opisano jego smak, sposób podania i czas, w którym się on
sprawdzi. Składniki i sposób przygotowania są bardzo dokładne, a dołączone
zdjęcia wzbogacają treść.
Plusy pozycji to przede wszystkim
jej szczegółowość. Każda czynność, narzędzie, rodzaj alkoholu opisano dokładnie
i ciekawie. Na stronach znajdziemy ramki z uwagami, które mogą przydać się
podczas przygotowywania koktajli. Warto też zwrócić uwagę na zdjęcia. Są
naprawdę pięknie wykonane, a papier, na którym wydrukowano całą pozycję, działa
na ich korzyść. Nie obrazują one tylko gotowych drinków, ale też pokazują, jak
wykonać ozdoby, albo prezentują narzędzia i szkło. W pierwszym rozdziale
znajdziemy też ryciny, które prezentują dawne sposoby wytwarzania alkoholi.
Autor podszedł do swojego zadania
naprawdę profesjonalnie. Nie dał czytelnikowi książki kucharskiej, a
kompendium wiedzy na temat alkoholi. W
swoich opisach nie nudzi, wszystko jest jasne. Można uznać, że jest to świetnie
napisana książka, która na pewno spodoba się tym, którzy chcą zabłysnąć w towarzystwie
znajomością drinków. Dodatkowo znajdziemy tu rozdział poświęcony napojom
bezalkoholowym, a słowniczek pozwoli poznać podstawowe pojęcia ze świata
koktajli.
Muszę przyznać, że jestem pełna
podziwu. Spodziewałam się lektury dotyczącej jedynie sposobów mieszania
alkoholi, a dostałam małą encyklopedię na ich temat. Pięknie wydana, bogata w
informacje, ze wspaniałymi zdjęciami sprawdzi się podczas niejednego przyjęcia.
Polecam nie tylko fanom mocniejszych
trunków. To ciekawy przewodnik po świecie alkoholi, który wzbogaci waszą
wiedzę. Uważajcie jednak – niektóre zdjęcia potrafią wywołać ślinotok.
Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Arkady:
Brzmi ciekawie, właściwie to nie mam żadnej wiedzy o koktajlach. :)
OdpowiedzUsuńTaka książka w domu to skarb. Muszę jej poszukać.
OdpowiedzUsuńW sam raz na karnawał :).
OdpowiedzUsuńA ja nadal robię drinki w połączeniu wódka + sok :D
OdpowiedzUsuńA ja jakoś nie mam cierpliwości do robienia koktajli ;)
OdpowiedzUsuń